De lange muzikale carrière van Frits Bayens is niet in één zin te vangen. Frits volgde een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de hoofdvakken piano en kerkorgel bij resp. Leon Orthel, Geoffrrey Madge en Wim van Beek. Hij sloot deze studie in 1974 af en ging aan het Rotterdams Conservatorium studeren: compositie/arrangeren jazz/lichte muziek bij Frans Elsen.

Hij trad in 1981 aan als docent arrangeren lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium. Tussen 1982 en 1994 werkte Frits als muziekregisseur van de NOB (Nederlands Omroepproduktie Bedrijf). Hij heeft in die hoedanigheid gewerkt met o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Naast deze activiteiten heeft Frits Bayens tal van arrangementen geschreven voor onder meer de Skymasters, VARA Dans Orkest en Metropole Orkest. In 1994 werd Frits Bayens programmamaker bij NPS Radio.

In deze functie initieerde hij vele jazz-producties met het Metropole Orkest, met onder andere Herbie Hancock, Lee Konitz, Yellowjackets, Maria Schneider, Bob Brookmeyer, Bill Holman, John Clayton, Michael Abene, Clare Fischer, Joe Lovano, Mike Stern en de New York Voices . Met als hoogtepunt een tweetal concerten tijdens de jaarlijkse conventie van de International Association of Jazz Educators in 2001 in New York, met Michael en Randy Brecker als solist bij het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza. Onder zijn supervisie zagen tientallen CD-releases het levenslicht.

Daarnaast heeft hij ook nog ruim 45 jaar de tijd gevonden om vol passie de Frits Bayens Big Band te leiden. Met zijn netwerk, zijn vele arrangementen en grote muzikale kennis is deze band uitgegroeid tot één van de beste niet commerciële bigbands van Nederland.

De big band is Frits ongelooflijk veel dank verschuldigd voor de 45 inspirerende jaren.

close

meld u aan

voor de online nieuwsbrief van de FBBB

en blijf op de hoogte van onze concerten, video's en ander nieuws over de band!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.