Home Audio en Video Foto's Links Over Frits Bayens Contact
Over Frits Bayens
Frits Bayens Na middelbare schoolopleiding (Gymnasium Alpha) volgde Frits Bayens een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de hoofdvakken piano en kerkorgel bij resp. Leon Orthel, Geoffrrey Madge en Wim van Beek.
Hij sloot deze studie in 1974 af en ging vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium studeren: compositie/arrangeren jazz/lichte muziek bij Frans Elsen.

Hij was sinds 1970 werkzaam aan de muziekscholen van Breda en Oosterhout en trad in 1981 als docent arrangeren lichte muziek
aan aan het Rotterdams Conservatorium. Helaas moest hij al deze activiteiten opgeven toen hij in 1982 koos voor een functie in de omroepwereld. In april van dat jaar kwam Frits Bayens als muziekregisseur in dienst van het facilitaire bedrijf van de NOS , het latere NOB. Deze functie zou hij bekleden tot 1994 en hij heeft in die hoedanigheid gewerkt met o.a. alle omroeporkesten, provinciale orkesten en landelijke orkesten als Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Bovendien was hij veelvuldig betrokken bij geluidsopnamen in de amateursector, m.n. in de HaFaBra wereld. In zijn functie als muziekregisseur heeft hij tal van CD produkties op zijn naam staan, van uiteenlopende aard: lichte muziek, ernstige muziek en jazz.

Naast deze activiteit heeft hij tal van arrangementen geschreven t.b.v. o.a. de Skymasters, VARA Dans Orkest, Promenade Orkest, Metropole Orkest en diverse kleinere radio ensembles. In 1994 werd Frits Bayens de functie van programmamaker aangeboden bij de muziekafdeling van NOS Radio, later NPS Radio.In deze functie initieerde hij vele jazz-produkties met het Metropole Orkest; projecten met Herbie Hancock, Lee Konitz, Yellowjackets, Maria Schneider, Bob Brookmeyer, Bill Holman, John Clayton, Michael Abene, Clare Fischer, Joe Lovano, Mike Stern, New York Voices en vele anderen heeft hij sinsdien geinitieerd en gerealiseerd. Met hoogtepunt een tweetal concerten tijdens de jaarlijkse conventie van de International Association of Jazz Educators (IAJE) in 2001 in New York, met Michael en Randy Brecker als solist bij het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza.

Tientallen CD releases in dit genre en met dit ensemble vonden onder zijn supervisie plaats. Hiernaast onderhield Frits Bayens namens de Nederlandse Publieke Omroep internationale contacten met de European Broadcast Union. Hij maakte als programmamaker van NPS Radio onder meer deel uit van de redacties van "4FM" en "4FM Jazz" en stond mede aan de wieg van het huidige "Radio 6", waarna hij in januari 2007 afscheid nam van de omroep i.v.m. vervroegde pensionering.

Boeking en informatie
Frits Bayens
Breitnerlaan 3
4907 NV Oosterhout
The Netherlands
+31(0)162-429846
contact...
nieuwsbrief
meer foto's...