Home Audio en Video Foto's Links Over Frits Bayens Contact
De Frits Bayens Bigband, opgericht in 1975, heeft zich onder het inspirerend leiderschap van bandleider en oprichter Frits Bayens in de afgelopen veertig jaar ontwikkeld tot een van de beste niet-commerciele bigbands in Nederland.
nieuws en concertinformatie
Zondag 4 oktober 2020: THE FINAL CONCERT
VIJFENVEERTIG JAAR NA DE OPRICHTING VAN DE BAND GAAT FRITS
VOOR DE LAATSTE KEER DE FRITS BAYENS BIG BAND DIRIGEREN
Op zondag 4 oktober geeft de Frits Bayens Big Band een concert in de Bussel in Oosterhout. Dit concert zal volledig in het teken staan van het afscheid van haar musical director Frits Bayens. Na ruim 45 jaar als musical director voor de bigband te hebben gestaan die zijn naam draagt, draagt Frits het stokje over aan Jasper Staps.
De lange muzikale carrière van Frits Bayens is niet in één zin te vangen. Zo is hij werkzaam geweest aan het conservatorium te Rotterdam en in de omroepwereld heeft hij nauw samengewerkt met alle omroeporkesten, provinciale orkesten en landelijke orkesten als Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en Koninklijk Concertgebouw Orkest. Daarnaast vond hij nog tijd om tal van arrangementen te schrijven t.b.v. o.a. de Skymasters, VARA Dans Orkest, Promenade Orkest, Metropole Orkest en diverse kleinere radio ensembles.
Gelukkig heeft hij daarnaast ook nog ruim 45 jaar de tijd gevonden om vol passie de Frits Bayens Big Band te leiden. Met zijn netwerk, zijn vele arrangementen en grote muzikale kennis is deze band uitgegroeid tot één van de beste niet commerciële bigbands van Nederland.
De big band is Frits ongelooflijk veel dank verschuldigd voor de 45 inspirerende jaren die hij de band heeft geleid en de tijd die hij heeft gestoken om van de repetities en uitvoeringen iedere keer weer een feest te maken.
Opvolger van Frits is Jasper Staps
De opvolger van Frits om de band te leiden is inmiddels ook bekend. Dat is namelijk niemand minder dan Jasper Staps. Tijdens zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag ontdekte Jasper de kracht van het schrijven. Hij studeerde arrangeren/componeren/dirigeren bij Frans Elsen, waar hij een brede basis legde voor een veelzijdige visie in alle stijlen en bezettingen. Hij arrangeerde voor bijna alle Nederlandse artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Guus Meeuwis en Wende Snijders. Orkesten als de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en vele anderen spelen veelvuldig zijn arrangementen.
Tussen 2014 en 2018 was hij als chef dirigent verbonden aan het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, waar hij een nieuwe standaard heeft gezet op het gebied van lichte muziek binnen de harmoniewereld.
Repertoire 4 oktober
Het repertoire tijdens het afscheidsconcert van Frits Bayens vertegenwoordigt stukken van componisten/arrangeurs die Frits’ grote bewondering genieten en met wie hij in zijn werkzame leven een vriendschappelijke band heeft opgebouwd en die een plaats verdienen op zijn afscheidsconcert. Zo zullen er stukken worden gespeeld van Thad Jones, Maria Schneider, Vince Mendoza, Jim McNeely en de Bill Holman.
Kaarten
De entreeprijs is € 10,- en kaarten zijn te bestellen op de
website van Theater De Bussel

Fotos van het jubileumconcert in MEZZ
Bezoek ons op Facebook
bezoek het Frits Bayens Bigband YOUTUBE kanaal
Bezoek ons kanaal voor meer video
over de frits bayens bigband
De Frits Bayens Bigband is een mix van volbloed niet professionele muzikanten, autodidacten, conservatoriumstudenten en een enkele professional, aangevoerd door een gepassioneerde musical director. Niet toevallig is het orkest inmiddels een kweekvijver geworden van nationale jazzmusici. Wat te denken bijv. van pianist Rob van Bavel, bassist Marc van Rooy, trombonist Loek Boudesteijn, drummers als Hans Eijkenaar en Hans van Oosterhout, altsaxofonist Milan Bonger, die allen in de afgelopen jaren in meer of mindere mate hun bijdrage hebben geleverd aan dit ensemble.
Frits Bayens
Elke maandagavond komen de leden van de FBBB uit Zuid-Holland en Brabant bijeen in Theater De Bussel in Oosterhout. Belangstellenden zijn altijd van harte welkom bij deze repetities.

Naast het wat traditionelere idioom van Sammy Nestico en nog steeds hippe repertoire van Thad Jones ligt de nadruk de laatste jaren steeds meer op arrangementen van Frits Bayens zelf. Verder toont de repertoiremap partituren van Bill Holman, Micahel Abene, Bob Mintzer, John Clayton, Vince Mendoza en Maria Schneider. Het karakteristieke en eigen geluid evenwel van de FBBB wordt voornamelijk bepaald door de arrangementen van de leider zelf.

Tijdens de vele nationale en internationale concerten heeft de band een groot aantal solisten begeleid: Toots Thielemans, Bart van Lier, Ferdinand Povel, Sanna van Vliet, Frank Vaganee, Peter Tiehuis, Ilja Reijngoud, Bert Joris, Greetje Kauffeld, Ruud Breuls, Georgie Fame,Tineke Postma, Tutu Puoane, Paul van der Feen, Leo Janssen, Frits Landesbergen, Joris Roelofs, Fay Claassen, Bert Boeren, Deborah Carter, Uit Amerika en Canada: Lew Tabackin, Nick Brignola, Bob Minzer, Phil Wilson, Ed Neumeister, Bob Malach, Nancy Marano en Dee Daniels.

De eerste editie van de nieuwe CD: "Wives and Lovers", was in een erg korte tijd uitverkocht en de tweede CD “Frits Bayens Bigband featuring Tutu Puoane” is inmiddels aan een nieuwe persing toe.

Het enorme succes van het concert in Montreal in 1998 voor een ongekend enthousiaste menigte van tienduizend man, heeft grotendeels de band tussen de leden versterkt en wordt met trots vaak gememoreerd.
Dit evenement was mede aanleiding voor uitnodigingen aan programma’s en concerten voor de Nederlandse radio, denk aan TROS Sesjun, en een finale plaats in het Nationale Bigband Kampioenschap in 2000 in Hoofddorp. Hier ontving leadtrompettist Tony Savery een welverdiende blijk van waardering en won Paul Heeren de Wob Moser Award voor “beste drummer van het festival”.

Boeking en informatie
Ernst van Tatenhove
M: +31(0)6 5325 8010

PR
Johan Datema
M: +31(0)6 2855 7385

info@fritsbayensbigband.nl
contact...
Concertagenda
Zo. 4 oktober 2020
Afscheidsconcert
Frits Bayens
Theater De Bussel
Oosterhout
Aanvang: 11:00 uur

Het concert kan tevens worden bekeken via een
live video stream


Zo. 15 november 2020
Sunday Sessions met Maartje
van Bijnen
Theater De Bussel
Oosterhout


Zo. 3 januari 2021
Nieuwjaarsconcert Theater De Bussel
Oosterhout


nieuwsbrief
meer foto's...
Line-Up

Dirigent, arrangeur
• Frits Bayens

Saxofoon
• Peter den Otter (alt)
• Johan Datema (alt)
• Teun Dielen (tenor)
• Ernst van Tatenhove (tenor)
• Joop Bongaerts (bariton)

Trombone
• Han Kleemans
• Willem van Ewijk
• Theo Romijn
• Paul Luijkx

Trompet
• Bart Felet
• Bart van der Ven
• Marc van den Brûle
• Richard van Iersel

Ritme
• Arno Francke (piano)
• Elroy Snoeren (bas)
• Robbert van Kalmthout   (drums)
Frits Bayens Over
Frits
Bayens...

fbbb 2018